Schrijf je mee?

Schrijfopdracht voor in de klas

Kinderboekenweek 2019 – Johanna wordt door haar vader op de trein naar Amerika gezet. Niet met een gewoon treinkaartje, maar verstuurd als brief! Ongelofelijk maar waar, Johanna wordt – weliswaar voor haar eigen bestwil – op de post gedaan in een postwagon. En dat kon begin 20e eeuw in Amerika echt! Dit gebeurt in Een brief met vlechtjes. Hieronder vind je een leuke schrijfopdracht als verwerking van dit boek in de klas.

Een brief met vlechtjes is namelijk heel geschikt om in de klas in te zetten tijdens de Kinderboekenweek 2019 – Reis mee! Je kunt het voorlezen of het de betere lezers zelf laten lezen. (Voor kinderen die de gelaagdheid uit het boek nog niet doorhebben, is het overigens ook gewoon een super avonturenverhaal, mét een meisje in de hoofdrol!)

Aan de hand van de eerste bladzijdes ‘Een stukje geschiedenis’ kun je uitleggen waarom en hoe kinderen met de post werden verstuurd. Als boekfragment om voor te lezen is het volgende fragment heel geschikt.

Ieder heeft zijn eigen verhaal, is zijn eigen kleine brief. Maar er is meer. Want als je reist, start je een avontuur dat je verandert en op het moment dat je aankomt, ben je niet meer wie je was toen je vertrok.

Johanna is een pienter meisje en een kletskous. Omdat ze geen zin heeft de hele reis in de postwagon te zitten, zorgt ze ervoor dat ze mag meehelpen in de trein. En daar vertelt ze haar verhalen, ‘want dat is wat brieven doen’.

Hieraan is een leuke schrijfopdracht te koppelen:
Welk verhaal zouden de kinderen vertellen als ze zelf als brief op reis gingen? Wie schreef de brief aan wie? Waarom? En wat staat er dan in die brief?

Of, ze zijn op reis, in een stoomtrein en schrijven ondertussen een brief. Waar gaat de reis naartoe en wat zien ze onderweg? Wat maken ze mee? En aan wie vertellen ze dat?

Klik op de plaatjes en sla ze op op je computer. Je kunt ze dan uitprinten om als opdracht uit te delen en te laten ‘versturen’.

Share Button
Getagd met , , , ,