Spreekbeurt: jeugdroman

Kies een boek waar veel uit te halen valt!

Moet je een boekopdracht maken voor school? Een werkstuk of een mondelinge presentatie? Dan is het fijn als je een boek hebt gekozen waar je lekker veel uit kunt halen. Hieronder vind je aanwijzingen en tips voor een presentatie over Een brief met vlechtjes van Christian Antonini.

Dit boek is geschikt voor je opdracht in groep 8, de brugklas of de 2e klas.

Lees alle informatie voor je spreekbeurt. Je hoeft zelf alleen maar even te blijven nadenken :-). Doe je best en veel succes!

Het verhaal in het kort: het plot

Het is 1914. Johanna’s vader wil met Johanna naar Amerika, maar wordt daarin tegengewerkt door de regering van Mexico. Hij zet Johanna alvast stiekem op de trein, zodat zij in elk geval veilig naar haar moeder in Amerika kan reizen.
De trein wordt overvallen door de leider van de Mexicaanse revolutie, Pancho Villa. Hij heeft geen kwaad in de zin, maar wil naar Amerika reizen om een vriend van hem te begeleiden die daar zorg nodig heeft. Zijn rebellen zijn het niet eens met dit oponthoud en muiten. De muiters brengen daarbij het leven van alle treinreizigers in gevaar. Iets dat de dappere Johanna niet over haar kant wil laten gaan.
Hier vind je een animatie van de treinroute. Cool om te laten zien, toch?

De titel

Brieven hebben doorgaans geen vlechten. Als je het boek gelezen hebt, kun je vast uitleggen waarom de schrijver deze titel gekozen heeft.

Wat vind je trouwens van de bijzondere poststukken die men in die tijd mocht versturen?





Let op: deze foto is gephotoshopt. Hij is dus alleen voor de leuk.

Hoofdpersonen

Johanna: Johanna van 12 jaar is nieuwsgierig en eigenwijs. Ze is niet onvoorzichtig of roekeloos, maar ze vergeet soms eerst te denken voordat ze doet. Bewijs dit door in het boek te zoeken naar een situatie waarin Johanna beter eerst had kunnen nadenken en beschrijf deze in je presentatie.

Daniel: Daniel is 15 jaar. Hij wil graag zo snel mogelijk bij de volwassenen horen. Hij doet zijn best net zo stoer te zijn als de andere soldaten van het revolutieleger van Pancho Villa. Lukt hem dat altijd?
Daniel heeft een oogje op Valentina. Wie is er eigenlijk dapperder en volwassener? Daniel of Valentina? Of zijn ze het allebei evenveel maar op hun eigen manier?

Pancho Villa: Pancho Villa is een barse man, die geen tegenspraak duldt. Hij wil zijn land veranderen en probeert dat met de revolutie te bereiken. Is hij echt zo bars als hij lijkt?

Valentina: Valentina is de dynamietexpert in de groep van Pancho Villa. Ze blaast spoorlijnen op zodat Pancho Villa treinen kan overvallen. Valentina heeft op haar missie een grote tas met boeken bij zich. Als de revolutie een feit is, wil zij een bibliotheek beginnen waar iedereen boeken kan lenen. Wat voor soort vrijheid streeft Valentina eigenlijk na in haar eigen revolutie?

Carbon: de stille Carbon is de machinist op de trein. Hij weet alles over stoomtreinen, en meer. Die kennis brengt hij over op Johanna, die dus alles leert over treinen, treinreizen, en meer… Kun je bedenken wat de werkelijk wijze lessen van Carbon aan Johanna zijn?

Waargebeurd

Aan het begin van de 20e eeuw woedde er in Mexico een burgeroorlog. De Mexicanen waren het niet eens met hoe de regering het land leidde en kwamen in opstand vanwege de armoede waarin ze leefden. Een van de leiders van deze revolutie was Pancho Villa, die vooral ook wilde dat er genoeg scholen zouden komen. Het volk hield daarom van hem. Regelmatig overviel hij een trein om aan geld te komen om zijn revolutieleger op de been te houden.

In dit verhaal overvalt hij de trein niet om geld, maar om zijn vriend, een gewonde Amerikaanse journalist, naar Amerika te begeleiden. Hoewel Pancho Villa en de journalist elkaar echt hebben gekend, is deze treinoverval verzonnen.
In je presentatie kun je uitleggen welke personages en feiten écht zijn, en welke verzonnen door de schrijver.

Metaforen

In plaats van letterlijk iets uit te leggen, kun je dat soms ook doen door juist iets anders te beschrijven. Je beschrijft dat andere heel waarheidsgetrouw, zodat de luisteraar of lezer het helemaal voor zich ziet. Vaak is dat beeld dan krachtiger dan wat je eigenlijk bedoelt te zeggen. We noemen dat een metafoor.

De trein:
Chico, de loopjongen op de trein, had eigenlijk iets anders willen worden, maar hij moet nu eenmaal geld verdienen. Dus doet hij dit werk verder zonder morren. Hij reist steeds op hetzelfde traject met de trein heen en weer. In een gesprek realiseert hij zich dat je in plaats van steeds op dezelfde trein te reizen, ook op een andere trein kunt overstappen.
– Wat heeft Chico hier eigenlijk geleerd?
– Waarvoor is de trein een metafoor?

De pop van Johanna:
Johanna heeft haar pop bij zich. Zij vindt daar steun bij als ze zich bang of verdrietig voelt. Gaandeweg de reis laat zij de pop steeds meer links liggen en aan het einde van het verhaal geeft zij de pop zelfs af. Waar staat de pop symbool voor in dit verhaal?

En jij?

Wat heb jij voor jezelf uit dit boek gehaald? Een wijze les, een inzicht, iets wat je ook zo zou doen of juist nooit … Probeer het in één zin op te schrijven.

Het is leuk om bij deze zin een of meerdere citaten uit het boek te zoeken. Dat zijn letterlijke stukjes tekst of uitgesproken zinnen, die je overneemt. Je kunt ze in een kadertje in je presentatie zetten tussen dubbele aanhalingstekens (“ ”). Houd je een mondelinge presentatie? Dan is het misschien een leuk idee om de citaten als een soort tegeltjeswijsheden in de je powerpoint te plakken.

De schrijver

Natuurlijk vergeet je niet informatie over de schrijver toe te voegen. Wie is hij of zij, welke andere boeken heeft hij of zij geschreven, prijzen gewonnen? Hier vind je informatie over en een foto van de schrijver.

Copyright: Je mag alle informatie op deze website gebruiken, ook de boektrailer mag je natuurlijk laten zien. Je mag alleen niets letterlijk overschrijven of overnemen.
Heb je vragen? Mail ons!

Share Button