Presentatie: Maffiajongen

Houd een boekpresentatie

Door: Elia
13 jaar
3e klas

Boekpresentatie voor de klas houden of inleveren op papier? Deze ‘kopjes’ moeten er zeker in staan.

Mijn tip: Pak de voorkant van het boek en maak hem groot, als voorkant van je opdracht, als je die moet inleveren.

Schrijver en boekkeuze

De schrijver is Luisa Mattta en ze heeft met dit boek een prijs gewonnen in Italië.

Ik heb dit boek gekozen omdat het lekker dun was en ik had snel een boek nodig, maar ik vond hem ook wel goed toen ik hem eenmaal aan het lezen was. Hij is heel spannend, tot het einde. Ik wilde echt weten hoe het afliep.

Onderwerp en thema

Het onderwerp van het boek is de maffia en of je daarbij wilt gaan.
De thema’s zijn: groepsdruk, je eigen identiteit vinden en je eigen keuzes maken.

De hoofdpersonen zijn:

Antonio: hij is veertien en hij woont op Sicilië. Hij wil graag bij de maffia, omdat zijn broer dat ook wil. Zijn broer is de baas van de jeugdbende in zijn stad. Maar dan moet Pedro, dat is zijn broer, een opdracht doen voor de maffia en die vindt Antonio echt té erg. Hij wordt ook verliefd op een meisje, dat in gevaar komt. En dan moet Antonio kiezen of hij zijn broer helpt of het meisje.

Pedro: Pedro is de broer van Antonio. Hij heeft geen werk, maar hij werkt voor de maffia. Hij wil echt bij de mannen van don Salvo, dat is de maffiabaas. Daarvoor moet hij een opdracht doen, maar hij weet niet zeker of hij dat wel wil.

De poppenspeler: de poppenspeler heeft een poppenkast waarmee hij voorstellingen geeft. Hij wordt door Pedro en zijn vrienden in elkaar geslagen. Hij ziet ook ‘andere dingen’ die ze doen. Hij weet niet zeker of hij daarmee naar de politie moet gaan.

Altijd leuk ff een filmpie tussendoor.

Wat heb je eraan?

Als je dit boek leest, heb je er zelf ook wat aan. Wij hebben hier niet de maffia zoals in Italië, maar er is wel misdaad. Of andere manieren van groepsdruk, als jongeren bijvoorbeeld roken of drugs gebruiken, of iets pikken of pesten. Ga je dan meedoen of niet? Of ga je ze dan verlinken?

De vraag is dan: wie ben ik? Wat wil ik? En ga je dan met de groep mee of kijk je naar wat je zelf wilt. Ik vond het goed om daarover na te denken. Dat is wat ik er voor mezelf heb uitgehaald.

Hoe het is geschreven?

Het boek is niet moeilijk geschreven, maar je moet wel even wennen aan de perspectiefwissels. In de hoofdstukken kijk je steeds met Antonio of met Pedro mee. En soms ook met de poppenspeler. Ik moest het even doorhebben, maar het wende snel. En het was wel goed om alle ideeën van iedereen te weten te komen op deze manier. Zo kreeg je ook begrip voor degene die je eerst misschien stom vindt doen en met wie je het niet eens bent. Dan ga je toch snappen waarom die bepaalde dingen doet en vind je hem minder erg.

Ik raad je aan dit boek te lezen, want het is een goed boek.

Share Button