Close reading in het vmbo – 2 complete lesideeën

Wil je je leerlingen eens iets anders met boeken laten doen dan de gewoonlijke boekopdracht? Geef dan eens een les close reading. Op deze pagina vind je bij twee van onze boeken een kant-en-klaar close readingidee in meerdere leessessies. De lessen zijn bedoeld voor de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs en voor lezen in het VMBO.

De boeken die we gekozen hebben zijn spannend en niet dik. De leerlingen kunnen in korte tijd het boek uit hebben. Onze ervaring is dat veel leerlingen de gekozen boeken zo boeiend vinden dat ze ze graag uit willen lezen, maar voor jouw gemak zijn de hoofdstukken waar het hier om gaat in de lesbrief opgenomen. Erover napraten en speuren in de tekst naar een diepere laag, laat leerlingen meer uit het boek halen. Het belangrijkste vinden we dat ze er iets voor zichzelf uithalen en dat ze leren dat boeken dáárvoor bedoeld zijn. Het gaat niet om wat de schrijver wilde zeggen, of wat de leraar wil dat je ervan opsteekt: het gaat om wat ieder persoonlijk aan een boek heeft.

De gitaarmoord

In De gitaarmoord moet de Italiaanse inspecteur Antonio Sarti een moord oplossen in de wijk waar hij woont. Al gauw wordt ‘Paas’ verdacht, een jonge migrant die ’s nachts nog laat buiten was. Spriet, die liever op straat hangt dan dat hij naar school gaat, is bevriend met inspecteur Sarti. Hij gelooft er niets van dat Paas de moord heeft gepleegd. De broer van Paas zit namelijk bij hem in de klas, en Paas zou zoiets nooit doen. Samen gaan de jongens op onderzoek uit, maar dat loopt bijna slecht voor hen af!
Thema’s van dit verhaal zijn: misdaad, (vooroordelen tegen migranten) en humor.

Maffiajongen

Nieuwe boekpresentatie voor op school

Maffiajongen is een perfect boek om met jongeren te praten en na te denken over groepsdruk en criminaliteit. Over je eigen keuzes maken versus loyaal zijn aan familie en vrienden.
In Maffiajongen staat de adolescent Antonio voor zo’n keuze. Als zijn broer toetreedt tot de maffia via een opdracht moet Antonio kiezen of hij zijn broer steunt, of dat hij zijn innerlijke gevoel voor rechtvaardigheid volgt. Kiest hij ervoor om óók bij Don Salvo te horen en aanzien te hebben bij de jongens in de wijk? Of beschermt hij het knappe roodharige meisje dat hij heeft ontmoet?

Ook andere personages uit het boek staan voor keuzes. Allemaal zullen zij de consequenties van hun beslissingen moeten dragen.

Thema’s van dit boek zijn: groepsdruk, loyaliteit en consequenties van keuzes. Het is een thriller.

Materialen voor close reading

Hieronder vind je twee complete lesbrieven voor in het vmbo en brugklas, elk voor drie sessies bij de hierboven beschreven boeken. In de lesbrieven is per leessessie duidelijk het doel van elke sessie verwoord, net als de vragen die je aan de leerlingen kunt stellen. Leerlingen kunnen ook zelfstandig met elkaar over de vragen praten. In elke lesbrief is vooraan het (deel van het) hoofdstuk opgenomen dat nodig is voor de leeslessen.

De gitaarmoord

De leessessies gaan in op de relaties tussen de personages en hun gevoelens. Ook wordt er aandacht besteed aan moeilijke woorden of bijzondere zegswijzen in de tekst.

Maffiajongen

De leessessie bij Maffiajongen gaan in op de hoofdgebeurtenissen van het gebruikte hoofdstuk, de gevoelens van de hoofdpersonen en de taalmiddelen die de schrijver inzet om de lezer te betrekken.

Bekijk ook eens onze leesclubvragen!

Aanbieding

Wil je deze boeken in zijn geheel in je klas gebruiken? Je kunt ze met korting inkopen als je meerdere exemplaren tegelijk bestelt. Stuur ons dan een e-mailtje voor een prijsopgave onder vermelding van het aantal boeken dat je zou willen ontvangen voor je klas.
Of bestel via Bol.com. Daar kun je De gitaarmoord per 5 stuks bestellen, waardoor je een aanvullende korting krijgt op de normale Bol-prijs.

Share Button