Close reading

Tip: lesbrief Close reading

Close reading

Wil jij met je klas een close reading activiteit organiseren? Hier vind je twee kant-en-klare lesbrieven bij Een brief met vlechtjes van Christian Antonini. Ook vind je een versie waar leerlingen zelfstandig mee aan de slag kunnen, mochten ze onverhoopt weer op afstand les moeten krijgen!

Scroll naar beneden voor de lesmaterialen!

Close reading is een heel goede manier om met je leerlingen dieper op een tekst in te gaan. Vooral iets moeilijkere teksten en boeken lenen zich hiervoor. De leerlingen moeten zich echt vast kunnen bijten in de tekst om er zo veel mogelijk uit te kunnen halen. Door actief op zoek te gaan naar ‘bewijzen’ in de tekst voor bepaalde stellingen of voor hun antwoorden op gestelde vragen, duiken ze steeds iets dieper de tekst in.

Een close reading activiteit bestaat uit 3 sessies waarin je steeds op een ander aspect van de tekst ingaat. De eerste twee sessies gaan over redelijk letterlijk te vinden details, de derde is meer een meta-activiteit, waarbij leerlingen in een groter geheel nadenken over de tekst.

Je kunt een moeilijke zakelijke tekst gebruiken voor close reading, of een pittig fictieboek of een roman. De close reading sessies gaan in dat laatste geval over een kleiner deel, bijvoorbeeld een hoofdstuk, van het boek en kunnen ook een goede trigger vormen voor de leerlingen om het hele boek te gaan lezen. Een mooi bijkomend voordeel!

boek voor close reading

Close reading lesbrief

Een brief met vlechtjes is uitermate geschikt voor close reading in groep 8 van de basisschool, de brugklas en tweede klas van de middelbare school (zie ook hieronder voor recensies bij Een brief met vlechtjes). Het speelt in Mexico aan het begin van de 20e eeuw en valt daarmee net iets buiten het kader van de meeste leerlingen, ze moeten dus wat meer moeite doen om zich in te leven. De schrijver biedt daar echter genoeg aanknopingspunten voor in zijn mooie, zintuiglijke beschrijvingen. Het boek bevat rijke taal met bijzondere beeldspraken om over na te denken. Op verhaalniveau lopen er twee verhaallijnen door elkaar heen, over de 12-jarige Johanna en de 15-jarige Daniel, die later in het boek samenkomen.

Materialen voor close reading

Hieronder vind je twee complete lesbrieven, elk voor drie sessies close reading bij twee verschillende hoofdstukken van het boek: Tranen in de storm en Laarzen in het zand, gefluister in de wind. Hoofdstuk 1, Tranen in de storm, kun je hier tevens gratis downloaden, voor je lessen en als voorproefje van het boek.
De eerste lesbrief, bij Tranen in de storm, gaat in op structuur, sfeer en beeldspraak, de tweede lesbrief concentreert zich rond het visualiseren en meebeleven van de tekst.

In de lesbrieven is per leessessie duidelijk het doel van elke sessie verwoord, net als de benodigde materialen en de vragen die je aan de leerlingen kunt stellen. Leerlingen kunnen ook zelfstandig met elkaar werken. Geef ze voor Structuur, sfeer en beeldspraak dan het bijbehorende werkblad. Voor de lessen Visualiseren en beleven is geen extra werkblad nodig. Voor deze lesbrief heb je wel het boek nodig. Haal het uit de bieb of bestel het bij je boekhandel.

Heb je vragen, opmerkingen of tips bij de lesbrieven? Stuur ons even een mailtje.

Leuk extraatje als teaser: laat de boektrailer zien!

ENKELE RECENSIES VAN EEN BRIEF MET VLECHTJES

Leesbevordering in de klas
Juf Jannie
NBD Biblion
Lookie’s boekenhoek
Kinderboekenbaas
Boekiewoogie
De boekenfabriek

Share Button