Wie is Loriano Macchiavelli?

Loriano Macchiavelli
Loriano Macchiavelli

Loriano Macchiavelli

is een van de grootste detectiveschrijvers van Italië, geboren in 1934 onder de rook van Bologna. Hij begon in de theaterwereld om uiteindelijk schrijver te worden. Vanaf 1974 wijdde hij zijn oeuvre aan politieromans en detectives en werd daarmee een van de geliefdste en meest gelezen auteurs van Italië. Zijn beroemdste boekpersonage is Antonio Sarti, inspecteur bij de politie in Bologna.

In 1988 verfilmde de Italiaanse televisiezender RAI Due maar liefst dertien van zijn boeken over de inspecteur. De serie werd daarna meerdere malen op televisie herhaald vanwege het grote succes ervan.
Veel van Machiavelli’s boeken zijn in verschillende talen vertaald en hij won er vele prijzen mee, waaronder de Prijs voor kinderliteratuur. Voor uitgeverij Sonda schreef Loriano Macchiavelli namelijk een aantal kinderdetectives over inspecteur Sarti, die in Italië veel succes hadden.
Die laatste zijn nu in het Nederlands door Dorette Zwaans herverteld.

Wie is inspecteur Sarti?

Een Italiaanse inspecteur van politie die niet erg geschikt is voor detectivewerk. Hij onthoudt alles, maar maakt er verder een potje van!
De boeken over Inspecteur Sarti zijn spannend, er moet een moord opgelost worden. Maar tegelijkertijd zijn ze ook enorm komisch. Met de heerlijk droge Italiaanse humor. De boeken hebben het fijne Italiaanse sfeertje, maar het overheerst niet, waardoor kinderen zich goed thuis zullen voelen in de setting.

Wie is Spriet?

De ‘tegenspeler’ van inspecteur Sarti is Spriet, een brutaal joch van dertien jaar. Hij hangt de meeste tijd op straat rond. Veel zin in school heeft hij niet, hij helpt de inspecteur liever een handje. Al zit die daar bepaald niet op te wachten.
De gesprekken tussen deze twee hoofdpersonen, leveren vreselijk leuke situaties op.

Loriano Macchiavelli schreef echt leuke boeken, voor kinderen die niet van flauwe speurverhalen houden, maar liever een echte detective lezen.

Boeken van Loriano Macchiavelli kopen >

Share Button