Geplaatst op

Schrijver van Italiaanse detective-boeken – Loriano Macchiavelli

Loriano Macchiavelli, gevierd detectiveschrijver en theatermaker

Loriano Macchiavelli

Geboren 12 maart 1934 is een gevierd Italiaans schrijver van Italiaanse detective-verhalen, en toneelschrijver.

Foto van Macchiavelli in 2008

Boeken, theater, film

Machiavelli komt uit een plaatsje vlak bij Bologna, werkte Machiavelli als theaterimpresario, acteur en toneelschrijver. Maar het bekendst is hij als schrijver van Italiaanse detective-romans en thrillers.

Zijn beroemdste karakter is Antonio Sarti, een politie-inspecteur in Bologna. Sarti wordt gedreven door een groot rechtvaardigheidsgevoel, maar in het opsporingswerk is hij niet zo sterk. Hij wordt dan ook vaak geholpen door zijn vriend Rosas, een student die scherp van geest is. In 1991 verschenen de verhalen over inspecteur Sarti ook als televisieserie, waarna er 1994 in Duitsland 6 films van werden gemaakt.

Kinderboeken

Later schreef Machiavelli drie kinderboeken over zijn held Sarti, die in de boeken de jonge Spriet, een straatschoffie, als medespeler heeft. Spriet is een slimme jongen, die zijn eigen onderzoeken doet en Sarti op geheel eigen wijze helpt. Spriet is brutaal en eigenwijs, maar eerlijk en lief. Sarti probeert hem op het rechte pad te houden en heeft heel wat met hem te stellen. Niet in de laatste plaats omdat hij baalt dat de jongen sneller denkt dan hijzelf.  Spriet wordt in Italië beschouwd als een van de best geslaagde jeugdboekenpersonages.

Deze detectives voor kinderen zijn échte klassieke detectives. Dus geen kinderen die in onwaarschijnlijke situaties zelf boeven opsporen, maar echte misdrijven waar de politie onderzoek naar doet, aanwijzingen vindt, op het verkeerde spoor zit, en uiteindelijk door logisch denken de dader vindt. Hierin komen de boeken dus overeen met verhalen als die van Baantjer of Sherlock Holmes. Maar dan op het niveau van de kinderen, nergens echt eng of gevaarlijk. En wel met de heerlijke sfeer van bijvoorbeeld de boeken over Commissario Brunetti van Donna Leon. De kinderen die ze tot nu toe lazen, genoten ervan!

Machiavelli’s boeken zijn vertaald in het Frans, Duits, Portugees, Spaans, Hongaars, Russisch, Tsjechisch, Japans, Roemeens en Nederlands.

In Nederland verscheen bij Uitgeverij Serena libri De Buizerd.
Onze boeken van Loriano Macchiavelli bekijk je hier.

Boeken van Loriano Macchiavelli op Hebban.

 

 

#Italiaanse detective en thrillers

 

 

Share Button