Geplaatst op 3 reacties

Een goed jongensboek – 7 tips

Zeven tips om je zoon weer te laten lezen

Bijna elke jongensmoeder kent het wel: je zoon die in groep 3, 4 en 5 graag las, lijkt dat vanaf groep 8 totaal niet meer te willen. Tv en computer worden als boosdoeners aangewezen. Maar de oplossing om je jongen weer aan het lezen te krijgen, ligt niet (alleen) in het beperken van digitale media. Het lijkt zo simpel: zoek het juiste boek!

 

Een beetje achtergrond

Uit zowel Nederlands als buitenlands onderzoek blijkt dat jongens doorgaans minder graag en minder vaak lezen dan meisjes, maar dat wisten wij moeders al. Toch geven beide groepen in ongeveer gelijke mate aan dat ze lezen om nieuwe dingen te leren of om hun humeur te verbeteren. (Tellegen en Frankhuisen, 2002). Jongens willen dus best lezen!

Het humeur van jongens verbetert vaak als ze iets spannends doen – een game bijvoorbeeld. Maar uit hetzelfde onderzoek van Tellegen en Frankhuisen blijkt dat maar liefst ruim 60% van de jongens ook graag een spannend, eng of griezelboek leest! De spanning waarbij jongens ontspannen kan dus ook geboden worden door een goed gekozen boek.

 

De zeven kenmerken van een goed jongensboek

Maar hoe kies je dan een goed jongensboek. Er is meer nodig dan alleen de spanning. De onderbouwingen uit de onderzoeken laat ik verder achterwege. Ik geef je meteen de zeven kenmerken waar je op moet letten als je een jongensboek kiest:

 1. Lekker spannend, met cliffhangers en veel actie
 2. Jongens in de hoofdrol
 3. Series over dezelfde hoofdpersoon
 4. Niet te braaf
 5. Humor (en dat mogen best flauwe grappen zijn)
 6. Recht-toe-recht-aan verhaallijn, zonder veel achterliggende gedachtes
 7. Een mooi gekleurd omslag

Jongens lezen ook graag informatieboeken. Ze hoeven dan namelijk geen lange verhaallijn te onthouden. Zoek je een informatieboek voor je zoon, ga dan altijd uit van zijn interesses (hobby, sport, iets nieuws dat hij graag wil leren of wat hij stoer vindt). En verder let je erop dat het een boek is met:

 1. korte stukken tekst
 2. mooie kleurenfoto’s en of graphics
 3. korte tekstelementen die door het boek leiden
 4. stoere kaft

 

En dan nog dit, omdat ze het zo prachtig verwoordt…
De populaire schrijfster Corien Botman zegt over jongensboeken:

 • ‘Een goed boek voor jongens is een boek dat ze willen lezen, over iets wat hen interesseert.’
 • ‘Met humor erin (houd in gedachten dat jongens de poep- en piesgrappen eigenlijk nooit ontgroeien), sport en verhandelingen over hoe je dingen maakt.’
 • ‘Met korte hoofdstukken die eindigen met een cliffhanger.’
 • ‘En, het belangrijkste, als we het hebben over “Why Johnny won’t read”: “Johnny doesn’t care why, he cares what.” Dus: niet te veel ontwikkeling in de personages, maar wel gedetailleerde beschrijvingen van dingen – auto’s, motoren, apparaten, wapens. “Johnny wants to know how it works”.’
 • ‘Speel in op hun interesses. Stop er een hele berg dooie gasten in, schrijf zintuiglijk, visueel en graag met een heleboel thrills; meteen en steeds. Zo hou je hun belangstelling vast.’

(Botman, 2011, p.137)

 

Tips voor stoere boeken
Lees ook de boeken over Inspecteur Sarti.

Bronnen:

– Leesgedrag en – voorkeuren van jongens in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar, Karen Ghonem-Woets
– Waarom jongens geen meisjesboeken lezen, Corien Botman

(c) Dorette Zwaans, 2016

 

 

 

Share Button

3 gedachten over “Een goed jongensboek – 7 tips

Reacties zijn gesloten.