Groepsdruk en loyaliteit bij jeugdgeweld groter dan gedacht

 MaffiaJongen, young adultJeugdgeweld: waarom heeft de maffia zo’n aantrekkingskracht op sommige jongeren en is ze zo moeilijk te bestrijden?

 

Waarom zijn ‘onze’ waarden niet sterker zijn dan de waarden van de maffia? Want ook de maffia heeft haar eigen waarden, gedragsregels en codes. En al staan ze haaks op de ‘onze’, toch zijn ze in sommige lagen van de bevolking helemaal geaccepteerd.

UvA-socioloog Don Weenink heeft onderzocht door welke omstandigheden de kans op extreem geweld onder jongeren toeneemt. Hij kwam tot de conclusie dat de kans op jeugdgeweld drie keer groter werd als de jongeren deel uitmaken van een groep die een sterke onderlinge band hebben. Als er in die groep familieleden aanwezig zijn, wordt de kans nog een acht keer zo groot. En het geweld verergert ook nog eens als het slachtoffer minder weerbaar is.

In het boek Maffiajongen zien we hoe een jongen, Pedro, uit een kansarm gezin de ‘baas’ is van een groep jongeren in een Siciliaanse stadswijk. De jongens doen alles wat hij vraagt. Hijzelf op zijn beurt wil niets liever dan deel uitmaken van de groep van Don Salvo. De boss. Hij heeft meer respect voor Don Salvo dan voor zijn eigen vader, die werkloos is en drinkt.

De jongere broer van Pedro kijkt enorm op tegen zijn broer. Hij doet klusjes voor hem en wil net zo worden als hij. Het aanzien dat hij zal hebben in de groep.

Een van de belangrijkste waarden voor een mens is identiteit. Bij de maffia gaan, is niet alleen een kwestie van geld willen hebben, maar ook van ‘iemand willen zijn’. Identiteit is het reddingsvest waarmee vooral jongeren in een moeilijke, wrede wereld het hoofd boven water kunnen houden. Een kompas dat hen de weg wijst.

Pedro wil een stap hoger op de sociale ladder. Antonio wil op Pedro lijken. Antonio dealt, Pedro is onbetwist leider van een straatbende, maffiabaas don Salvo is het hoofd van de ‘familie’ waar ze bij willen horen. De jongens ontlenen daar hun identiteit aan. Ze twijfelen geen moment. Wat zij doen, is voor hen en hun vrienden doodnormaal. En dat is precies waarom de maffia zo onwankelbaar en moeilijk te bestrijden is. Niet alleen doordat ze angst inboezemt en intimideert, maar doordat haar waarden in de cultuur verankerd zijn.

Een indringende roman over loyaliteit, groepsdruk en eigen keuzes maken.

 

Share Button